1/2 kg kifejetett zöldborsó na jó, lehet mirelit is
1 csapott evőkanál zsír ( sertészsírtól olívaolajig bármi jó hozzá)
1 csapott evőkanál liszt
1 csapott teáskanálnyi pirospaprika
1 csipet őrölt bors
1 liter alaplé ( vagy víz és egy zöldséges húsleveskocka, ha nincs alaplé, de akkor kevesebb legyen a zsír meg a só )
2 teáskanálnyi só
1 fél zöldpaprika
1 kis paradicsom
3-4 szál petrezselyem zöldje
csipetke 1/2 tojásból
Ez kétszemélyes adag. Négy személyre értelemszerűen dupla mennyiség kell.
Klasszikus
Azzal kezdem, hogy megcsinálom a csipetkét. A felütött és felvert tojást megfelezem, ehhez a levesmennyiséghez elég a fele. Megsózom egy csipetnyi sóval, és kb. 3 evőkanál liszttel elkeverem. Annyi lisztet teszek hozzá amennyit felvesz. Ez azt jelenti, hogy annyi lisztet kell hozzáadni, hogy már ne ragadjon se kezünkhöz, se a kanálhoz. Egynemű és ruganyos tészta legyen belőle. Amikor összeállt, akkor letakarom és pihentetem egy negyedórát, mert ez alatt a lisztszemcsék még megduzzadnak, és jobb lesz a tészta. Aztán a gömböcöt három négy részre vágom, és a kezeim között megsodrom. Tiszta konyharuhát terítek az asztalra, és elkezdem a kötél-szerű tésztát csipkedni. Lecsípek a végéből egy kicsit, és két ujjam között gömböt formálok belőle. Akkor lesz igazán mutatós a levesben, ha ezek a gömbök pont akkorák, mint a borsószemek. Ha végeztem minden tésztával, akkor egy másik konyharuhával letakarom.
A zöldborsót a zsiradékban megdinsztelem. ez azt jelenti, hogy a forró zsírba beleöntöm a borsót, ha mirelitből főzök, akkor még jegesen, és kevergetem addig, ameddig megváltozik a borsó színe. (élénkebb zöld lesz) ekkor leveszem a tűzről, és meghintem a liszttel. Visszateszem a tűzre és kavarok rajta még vagy hármat, ennyi idő alatt a liszt is megpirul egy kicsit, megint leveszem a tűzről rászóróm a sót, ez egy kicsit lehűti, és rászórom a paprikát, ezzel is elkeverem. Beleteszem a paradicsomot, paprikát, felöntöm a lével, borsozom,beleteszem a csokorba kötött petrezselyemzöldet, visszateszem a tűzre. Takaréklángon főzöm. Kb. 10 perc főzés után fogom a konyharuhán lévő csipetkét, ( megfogom a konyharuha két- két sarkát úgy, hogy a rövidebb oldal két sarkát csippentem össze, és megemelem, hogy középre guruljanak a csipetkét, és óvatosan a fazék fölött döntöm az egyik irányba az egészet, és a kezeim között a rövidebb végén a konyharuhának, beleengedem a csipetkék a levesbe. Csak óvatosan, mert ha felcsap a forró leves, megégeti a kezed.
Amikor feljön a csipetke a leves tetejére, még főzöm 5-6 percig, majd kiveszek egy borsót meg egy csipetkét és megkóstolom megfőtt-e. Ha igen, kidobom belőle a paprikát, a paradicsomot és a petrezselymet, és lehet tálalni.
Igazi nemzeti színű leves.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése