1 kg pulyka (liba) zúza
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál disznózsír
só
édesnemes őrölt pirospaprika
1 paradicsom
fél zöldpaprika
A zúza egy sötét, inkább lilás színű színhús, zsiradék nélkül. A hentesnél kapható, gyakorlatilag hús árban mérik. Nem érdemes csirke zúzát venni, mert nagyon apró és sokat kell rajta vagdosni, pucolni, inkább pulyka vagy liba zúzát érdemes venni.
A zúzát alaposan megmossuk megtisztítjuk, a széleket gondosan levágjuk róla és negyedekre vágjuk a zúzadarabokat. Ez kb. olyan egy falatnyi nagyság.
A hagymát darabokra vágjuk, a fokhagymát is és a zsírban megdinszteljük, amikor megpárolódott, akkor a zúzadarabokat belekeverjük, sózzuk, hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, őrölt paprikát és kevés vizet öntünk alá és lassú tűzön főzzük. Ha a vizet elfőtte maga alól, akkor pótoljuk, kismennyiségben és addig főzzük, ameddig a zúzadarabok megpuhultak.
Sóba-vízbe főtt krumplival tálaljuk, paprikába töltött káposzta savanyúsággal.
Zúzapörkölt tarhonyával
1 kg pulyka (liba) zúza
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál disznózsír
só
édesnemes őrölt pirospaprika
1 paradicsom
fél zöldpaprika
25 dkg. tarhonya
A zúzát alaposan megmossuk megtisztítjuk, a széleket gondosan
levágjuk róla és negyedekre vágjuk a zúzadarabokat. Ez kb. olyan egy
falatnyi nagyság.
25 dkg. tarhonyát zsírban megpirítunk.
A hagymát darabokra vágjuk, a fokhagymát is és a
zsírban megdinszteljük, amikor megpárolódott, akkor a zúzadarabokat
belekeverjük, sózzuk, hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, őrölt
paprikát és összekeverjük a zsírban megpirított tarhonyával. A só mennyiségét úgy állapítjuk meg, hogy a tarhonya mennyiségét is beleszámítjuk. (kb. dupla mennyiség) Az egészet felöntjük vízzel, éppen-csak-hogy.ellepje mennyiséggel, és lassú tűzön együtt főzzük a zúzát a tarhonyával. Szükség esetén a vizet pótoljuk alatta.
Savanyúságot adunk mellé.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése