1 - 1,5 kg pulykanyak (a hentestől a vastag, húsos darabokat kell kérni)
3 nagyobb petrezselyem gyökér
2 sárgarépa
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 darabka szerecsendió-virág
1 evőkanál fekete szemesbors
1,5 evőkanál só
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 csokor petrezselyemzöld
A levesfőzéshez legalább egy hat literes fazék kell.
A zöldséget megtisztítom megmosom, de nem kell felvágni, csak kettéhasítani, vagy a két végén ellentétesen bevágni.
A pulyka nyakakat megmosom, de nem vágom fel, hogy ne legyen szilánkpos, illetve könnyebben lehet majd kezelni, kiszedni a levesből.
A pulykanyakakt a fazék aljára teszem, rá a zöldséget, hagymát, borsot, sőt, szóval mindent a fazékba teszek. Felöntöm vízzel.
Alágyújtok és lassú tűzön lassan, gyöngyözve főzöm. Legalább 3 óra hosszat.
A végén megkóstolom, ha kell még só bele, teszek bele, ha sósnak tűnik, mert pl elfőtte a a lé nagy részét, akkor kissé visszahígítom a levest, és ekkor még újra fel kell, hogy forrjon a leves.
Amikor megfőtt a hús, és a levesnek jó íze van, akkor eloltom a tüzet, kiszedem a levesből a zöldséget, a húst, és vagy 10 percig nem nyúlok a fazékhoz, hagyom ülepedni a levest.
Aztán egy másik fazékra ráteszem a levesszűrőt és szép óvatosan a merőkanállal átszedem a levest- nehogy felkeveredjen a leves alja, mert így szép áttetsző türkös lesz a húsleves.
A fazék alján ott marad a sűrű leves- ami ízre nagyon finom, tehát az a három négy kanálnyi leves lehet a szakács ajándéka. Ha nincs hozzá gusztusod, akkor nyugodtan dobd ki- vagy add oda kutyának macskának ő szeretni fogja.
A leszűrt levest őrölt borssal (kb. negyed mokkáskanályni) ízesítjük.
Egy kis lábosba kb. 3 dl levest kimerünk, megsózzuk, felforraljuk és ebben főzzük meg a levestésztát.
A cérnametéltet a forrásban lévő levesbe tesszük újraforrásig felforraljuk, majd amikor forr, rátesszük a fedőt és elzárjuk alatta a tüzet. Kb. tíz perc alatt a tészta magába szívja az összes levest és megfő.
Én a levest és a levestésztát külön szolgálom fel, mindenki annyi tésztát tesz a tányérjába amennyit szeretne.
A főtt húst tormával, mustárral, majonézes tormával tálalom.
2013. április 20., szombat
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése