A maradék újrahasznosításának egyfajta módja, ha átlényegül a korábbi étel, egy új formába.
Nekem volt egy mélytányérnyi tört krumplim, ami mellől elfogyott a hurka, így a krumpli krumplis pogácsaként végezte magányos létét.
A lényeg, hogy annyi liszt kell hozzá, amennyi a törtkrumpli.
Vegyünk egy átlagos mennyiséget, amiből lesz két tepsi pogácsa.
40 dkg. törtkrumpli (krumplipüré)
40-45 dkg sima liszt,
20 dkg zsíradék, (fele vaj - fele zsír, vagy 5 dkg. vaj-15 dkg zsír)
2 csapott teáskanál só
1 mokkáskanál örölt bors
1 tojás
1/2 dl langyos tej
1 kávéskanál cukor
1 csomag élesztő 5 dkg
1 tojás a kenéshez
A langyos tejbe beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, várok kb. 5-10 percet, addig felfut a tejben az élesztő.
Összekeverem a hozzávalókat, összedagasztom, addig, ameddig elválik a massza a kezemtől.
Akkor letakarom és meleg helyen fél órát kelesztem.
Kinyújtom egészen vékonyra, és szorosan feltekerem. a henger jobb oldali visszahajtom 1/3 részig a bal oldali részt szintén visszahajtom erre az előbbi részre. Így egy magas, de keskeny tésztát kapok. Az így keletkezett összehajtott tésztát egy irányba, a tésztát nem forgatva, fel és lefelé irányulva ismét kinyújtom, de már csak jó mutató ujjnyi vastagságúra. (kb 2 cm)
A tetejét bekockázom egy éles késsel, és apró pogácsa szaggatóval kiszaggatom, és tepsibe teszem, nem túl távol de nem is túl közel egymáshoz. A tepsiben a felvert tojással megkenem a pogácsák tetejét. De csak a tetejét, mert még ez a pogácsa tovább kell, hogy keljen. Amikor tepsiben van az egész, akkor gyújtom be a sütőt, mert addig is kel a tészta.
A forró sütőben 10 perc után mérsékelem a tüzet, és még 15-20 percig sütöm. Amikor úgy látszik, hogy még egy kicsit kéne tovább sütni- akkor már nem teszem vissza, hanem kiveszem.
Ugyanis mindig az ilyen még-egy-kicsit-visszateszem-mert-kell-még-sülni-idő alatt szokott megégni a tészta.
Valahogy ilyen pirosra kell sülnie.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése